Dvě tváře „země úsměvů“

25. 01. 2009 22:07:54
V Thajsku se rozzlobený výraz obličeje považuje za neslušný a proto se lidé usmívají i při sdělování nepříjemných věcí. Jinak jsou ale Thajci pověstní svou přívětivostí a Thajsku se proto také říká „země úsměvů“. Platí to bezezbytku, určitě by se ale mohla také nazývat „země kontrastů“.
Karenské ženy nabízející suvenýry
Karenské ženy nabízející suvenýryKarel Javurek

Do takzvaného zlatého trojúhelníku na hranicích s Laosem a Barmou je to jen den cesty z hlavního města Bangkoku. Nejdůležitějším městem severu a stejnojmenné hornaté provincie je Chiang Mai. Mnoho Thajců z jihu považuje město a provincii Chiang Mai za jakési národní dědictví - Šangri-lu (mystické údolí v buddhistické tradici). Díky zdejšímu klimatu tu bývá slunečné počasí i když je na jihu období dešťů. Můžete zde navštívit horské kmeny Karenů a Hmongů, žijících v hornatých oblastech. Přespání v jejich vesnici a probuzení mezi koupajícími se slony je opravdu nezapomenutelným zážitkem. Na jejich hřbetě se potom můžete dopravit do další vesnice, odkud zase pokračujete na bambusovém voru. Rádi vám také prodají tradiční suvenýry ze slonoviny. Ochotných průvodců, kteří vám za mírnou úplatu zajistí výlet je zde dostatek.

Kontrasty

Thajsko je nejen země nádherné přírody a usměvavých lidí, ale i země výrazných rozdílů a kulturních odlišností. O tom se můžete přesvědčit hned v jeho hlavním městě Bangkoku, městě královských paláců, buddhistických chrámů, ale i moderních mrakodrapů v sousedství chudých chatrčí na kůlech. Pro Evropana je tato země ovšem ideální „přestupní stanice“ do Asie. Odlišný způsob života, bohatá kultura a divoká příroda dělá z Thajska doslova symbol exotiky. Zároveň však tato země nabízí relativní komfort a zázemí pro její poznávání. Neméně důležitá je také nízká kriminalita. Ta je způsobena jednak filozofií národa vycházející z buddhistické víry, tak i disciplinovaností lidí a úctě k autoritám.

Královský respekt

Přirozenou autoritou je zde především král Rama IX.. Je zakázáno ho na veřejnosti jakkoliv kritizovat. Takové jednání by mělo za následek, podobně jako držení drog, nejspíše dlouhodobý pobyt v pověstném thajském vězení. Rama IX. je na trůnu už více jak 60 let a těší se stále velké přízni veřejnosti. Jeho pozice je zdá se neotřesitelná. V minulosti proběhlo již několik státních převratů, krále se ale tyto změny nijak nedotknuly.

Duchovní aspekt

Hlavním náboženstvím země je buddhismus, který vyznává více než 90% populace. Školy učí buddhistické principy a morálku jako součást učebních osnov. Buddhismus je pravděpodobně také nejtolerantnější náboženství světa a je schopno koexistovat s jakýmkoliv jiným náboženstvím (většina ostatních náboženství chce být exkluzivní a není schopna často zároveň strpět Buddhismus). Často se také říká, že buddhismus je spíše než náboženství životní styl.

Historie a příroda

Nejen přívětivé thajské úsměvy, tropické slunce, pohádkové pláže a ostrovy je dnešní Thajsko. Toho, kdo se zajímá o historii, určitě zaujme prastaré město Ayuthaya se starobylými chrámy zarostlými džunglí. V bývalém hlavním městě Thajska, které je od roku 1991 světovým dědictvím UNESCO, můžete spatřit kromě chrámů také hlavu Buddhy obrostlou kořeny stromů. Celosvětově známý most přes řeku Kwai najdete u města Kanchanaburi. Potíž je pouze v tom, že žádná taková řeka tady není, to je jen fikce vzniklá na základě knihy a filmu. Řeka se správně jmenuje "Menam Kve Noj“. Najdete tu ale jen železniční stanici, pár obchodů a restaurací a most z černého železa.

Cestování a lidé

Chcete-li tuto zemi poznat blíže, nejezděte s cestovní kanceláří, ale navštivte ji individuálně. Budete tak mít příležitost seznámit se s místními lidmi, zvyky a různými způsoby dopravy. Pro cestování v Thajsku je nejlépe zvolit klimatizovaný autobus. Jen si nezapomeňte vzít teplé oblečení nebo deku. Po příjezdu vás na autobusovém nádraží bude očekávat hlouček místních poskytovatelů ubytování, tak nemusíte mít obavu o přespání. Můžete také narazit na člověka, který vám nabídne službu místního průvodce a nakonec se ubytujete v jeho domě a strávíte příjemný večer v jeho rodině. Návštěva místního trhu a večerní příprava jídla je také zážitkem.Cestování autem je také možné, nevýhodou je ale řízení na opačné straně (v Thajsku se jezdí vlevo) a dopravní značení v thajských znacích. Řízení v šestimilionovém Bangkoku je tedy opravdu jen pro silné povahy.

Poznání

Na poznání celé země vám sotva budou stačit dva nebo tři týdny dovolené, více většina lidí nemá. Někdy je ale méně více – stačí lépe poznat dvě, tři místa, než se seznámit s celou zemí stylem „pohled z rychlíku“. Rozmyslete si, co vás nejvíce zajímá a dopřejte si luxus nespěchat a poznat opravdový zdejší život. Nakonec nezbývá, než dodat, že pokud poznáte tuto zemi kontrastů se všemi odlišnostmi, zamilujete si ji a nebudete se už chtít vrátit do šedé reality.

Foto: http://coldplayer.rajce.idnes.cz/Thajsko_1998/

Autor: Karel Javůrek | neděle 25.1.2009 22:07 | karma článku: 11.33 | přečteno: 831x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 447 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1058
Teoretik života s touhou po poznání.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...