Hrdinové Na zábradlí

V loňském roce (9. prosince) oslavilo divadlo Na zábradlí 50 let své existence. Tímto kulturním stánkem prošla řada významných osobností českého divadla. Z autorů namátkou Jan Grossmann, Václav Havel, Petr Lébl, z hereckých představitelů pak třeba Karel Heřmánek, Jiří Bartoška, Jan Přeučil a Jan Libíček.

Pohled na divadlo z ulice Na zábradlí

Jeho portrét v roli Krále Ubu si divadlo zvolilo i pro své výroční logo, které si můžete koupit třeba i jako placku v šatně divadla. V tomto divadle vznikla celá řada legendárních představení. V nedostižném překladu Leoše Suchařípy tu Petr Lébl například režíroval slavnou verzi Čechovova Racka. 

K 50. výročí připravilo divadlo hru My, hrdinové, kterou napsal Jean-Luc Lagarce. Premiéra byla 18. prosince 2008. Režie se ujal Juraj Nvota, překlad Kateřina Neveu. V hlavních rolích se představili např. Jiří Ornest, Zdena Hadrbolcová, Vladimír Marek, Josef Polášek, Igor Chmela, kteří patří k současným výrazným hereckým oporám divadla. Touto hrou chce divadlo navázat na své nejslavnější období 60. let, kdy rozvíjelo svou podobu absurdního dramatu. Děj hry na pomezí tragikomedie, černé grotesky a absurdního dramatu pojednává o divadlu samotném. Jedná se o takzvané divadlo na divadle, které se odehrává v zájezdním hostinci kdesi ve střední Evropě v blíže neurčené době. Kočovná divadelní společnost se potýká s existenčními problémy a řeší i otázku repertoáru. Dalším problémem, který musí vyřešit je, kam se vydají na další štaci. Připravuje také zkoušku nové operety a oslavy zásnub. Lagrace napsal tento dramatický text pod vlivem deníků Franze Kafky a zasadil ho do období blížící se války. Jednotlivé charaktery postav se vykreslují v pomyslné lidské hříchy a úděl ansáblu je tak i přeneseným údělem lidským. Divadlo Na zábradlí uvedením této hry staví pomyslný pomník nejen sobě, ale i celé herecké profesi. 

Režisér Juraj Nvota se narodil 1.3.1954 v Bratislavě. Spolu s Ivanou Slámovou, Jiřím Ornestem a Igorem Chmelou je v umělecké radě divadla. V Divadle Na zábradlí naposledy režíroval hru Náměstí hrdinů. Přednáší na katedře režie bratislavské VŠMU. Pravidelně režíruje také v divadle Astorka Korzo ´90 v Bratislavě a v pražském Studiu Ypsilon. Je také filmovým režisérem, debutoval filmem Kruté radosti.

Jean-Luc Lagarce (1957-1995) je dnes ve Francii nejhranějším současným domácím dramatickým autorem, za svého života však příliš uznání jako dramatik nezískal. Úspěchy slavil spíše jako režisér. Jeho dílo čítá dvacet pět dramatických textů a několik souborů povídek a esejů. Od roku 1988, kdy byl u autora zjištěn pozitivní výsledek testu HIV se v jeho díle natrvalo usídlily temnější stránky. Přesto je poselství textu My, hrdinové ve výsledku humanistické.

Představení trvá 2 hodiny a 40 minut včetně přestávky, kterou si můžete zpříjemnit občerstvením v místní divadelní kavárně. Ta má svoji neopakovatelnou atmosféru i tím, že zde můžete vidět herce divadla v civilu. V současné době je na rohu divadla nainstalována plastika svítícího embrya od kontroverzního výtvarníka Davida Černého. Ta společně s mystifikaci, že toto dílo rozdělilo soubor, má symbolicky upozornit na padesátiletou činnost souboru od „zrodu“ divadla. 

Autor: Karel Javůrek | neděle 22.2.2009 22:50 | karma článku: 11,97 | přečteno: 850x
  • Další články autora

Karel Javůrek

Kyborgové

4.6.2017 v 21:52 | Karma: 11,94

Karel Javůrek

Já nic, já Kalousek

13.10.2016 v 22:23 | Karma: 32,53

Karel Javůrek

Babišland

9.10.2016 v 23:26 | Karma: 23,50

Karel Javůrek

China Hate-Free Tibet

30.3.2016 v 1:39 | Karma: 38,47

Karel Javůrek

Adios socialismo!

10.12.2015 v 11:47 | Karma: 12,40