Trochu silná (turecká) káva

Před necelým měsícem odpálili teroristé z Islámského státu bombu v civilním ruském letadle Airbus A320. Zahynulo všech 224 cestujících. Dnes člen NATO, Turecko, sestřelilo ruský stroj Su-24.

Minimálně jeden pilot zahynul. Postarala se o to "umírněná" syrská opozice, která střílela na bezbranné muže na padáku. Ruské síly již několik měsíců provádí na území Sýrie intenzivní kampaň proti Islámskému státu. To se nelíbí Islámskému státu, Turecku ani NATO. Ruský letoun nesl 8 tun munice, schopný zničit tankery s ropou Islámského státu a výrazně oslabit jeho příjmy. Můžeme si položit otázku, s kým Islámský stát obchoduje. Odpověď je nasnadě.

Nad tím jestli Su-24 narušil, nebo nenarušil turecký vzdušný prostor, se budou obě strany přít. Evidentně nešlo o průnik do vnitrozemí Turecka, ale o let nad syrským územím. Podle turecké a alianční propagandy přeletěl nad výběžkem zasahujícím na syrské území. To působí jako záminka a ne jako obrana svého území. Jedna věc je ale jistá, oslabuje to akceschopnost pomyslné koalice proti Islámskému státu. Nakonec se zřejmě ukazuje, že žádná taková koalice není. Každý vede svoji válku a jejich spojenci jsou často protichůdní. NATO nebojuje proti Islámskému státu, ale proti Bašárovi Asadovi. Rusko podporuje prezidenta Asada a bojuje proti všem islámským teroristům.

„Dnešní ztráta je spojena s bodnutím do našich zad, za nímž stojí komplici teroristů. To, co se dnes stalo, nemohu charakterizovat jinak. Je to každopádně tak, že naši piloti ani náš stroj nepředstavovali ohrožení pro Tureckou republiku. O tom nemůže být pochyb. Účastnili se operace proti Islámskému státu,“ řekl viditelně rozrušený Vladimír Putin. Bezprecedentní útok  v historii NATO na letadlo Ruska je nebezpečný válečný akt. Zdá se, že vše je jenom záminka k vyprovokování Ruska. Skutečným nepřítelem USA a jeho spojenců v NATO není Islámský stát, ale Rusko. Evropa je již oslabena imigrační vlnou a terorem IS. Zbývá Rusko. Doufejme, že Rusko zareaguje zdrženlivě. Každopádně z televizních záběrů, na kterých se islamisté radují nad smrtí pilota za výkřiků „Allah Akbar“ celkem výmluvně ukazuje, kdo stojí na jaké straně.

Turecko zatím prokazuje svoji bojeschopnost tím, že bud bombarduje pozice kurdských bojovníku proti Islámskému státu, nebo sestřeluje letadla Ruska, které jako jediné odhodlaně bojuje proti Daeši. Nová situace po sestřelení ruského civilního letadla na Sinaji a teroristických útocích v Paříži dávalo na chvíli naději, že konečně dojde ke kooperaci válečných operací proti největší hrozbě civilizace. Bohužel neadekvátní reakce Turecka vše zmařila. Zítra měl do Turecka přicestovat ministr zahraničí Lavrov, jednat o společném postupu. Dnešní nepochopitelný akt Turecka způsobil, že ruský šéf diplomacie schůzku zrušil.

„Tak nám zabili Ferdinanda“, dalo by se říci s paní Müllerovou. Režiséři válečného soukolí jsou bohužel zase blíže svému kýženému cíli. Pomohl jim k tomu bohužel akt, pro který by se našel jeden příměr. Činnost, kterou provozujeme na sociálním zařízení. V tamních krajích turecký záchod, lidově řečeno hajzl.

Autor: Karel Javůrek | úterý 24.11.2015 23:58 | karma článku: 36,23 | přečteno: 1381x
  • Další články autora

Karel Javůrek

Kyborgové

4.6.2017 v 21:52 | Karma: 11,94

Karel Javůrek

Já nic, já Kalousek

13.10.2016 v 22:23 | Karma: 32,53

Karel Javůrek

Babišland

9.10.2016 v 23:26 | Karma: 23,50

Karel Javůrek

China Hate-Free Tibet

30.3.2016 v 1:39 | Karma: 38,47

Karel Javůrek

Adios socialismo!

10.12.2015 v 11:47 | Karma: 12,40