Karel Javůrek

Kyborgové

4. 06. 2017 21:52:14
Ekonomie je nové náboženství a podle toho to také vypadá. Některé otázky a odpovědi jsou prostě tabu. Například podle renomovaných ekonomů bychom měli pracovat čím dál do vyššího věku.

Technologie a robotizace by ale měly nastolit zcela opačný trend. Navíc je stále více mladých lidí bez práce. Proč je tedy pro ekonomické věrozvěsty tato trojčlenka takovým oříškem?

Odpověď na tuto otázku je pro ně totiž nepříjemná. Pokud by lidé nemuseli pracovat, zhroutil by se se současný ekonomický model založený na neustálé produkci a spotřebě. Lidé v důchodu nepotřebují k životu příliš a tak by se rozjetá kola konzumu zadrhla. Navíc je průměrný důchod vyšší než průměrná sociální dávka pro mladé lidi. Samozřejmě mluvíme o evropském standardu.

Možná se ale věci změní a nastolí se u nás nový standard. Asijský. Podle nového ministra financí Pilného se možná žádné státní penze ani nedočkáme. Příklad bychom si podle něj měli brát v Asii, konkrétně v Koreji. Tam se o staré lidi starají jejich děti.

Ještě zajímavější je, že tyto otázky (a odpovědi) nikdo z novinářů neřeší. Je to prostě úzus. V tom je také podobnost s náboženstvím. Jediná pravda je předkládána jako nezpochybnitelný fakt, o kterém nikoho nenapadne diskutovat.

Pokud tato ideologie půjde ruku v ruce s technologickým rozvojem, bude blízko doba, kdy se lidé promění v kyborgy. Opotřebované části těla se vymění za nové a funkčnost výrobní síly zůstane zachována. Jediná nepříjemná otázka zní: nebude pro ekonomiku výhodnější nahradit starého člověka za mladého jako opotřebovanou součástku za novou?

Autor: Karel Javůrek | karma: 11.94 | přečteno: 246 ×
Poslední články autora