Kubánská reminiscence

12. 01. 2009 18:45:13
Pokládáte za samozřejmé, že se dnes všude pohodlně dopravíte, dovoláte a seženete informace? V době každodenního používání mobilních telefonů, internetu a dramatického rozvoje osobní dopravy to není problém. Stýská-li se vám však nostalgicky po době, kdy nic z toho nebylo běžné a navíc chcete poznat zemi s krásnou přírodou a architekturou, navštivte Kubu!
Námestí v Trinidadu zdobi koloniální architektura
Námestí v Trinidadu zdobi koloniální architekturaKarel Javurek

Hlavní město Havana je opravdu zajímavé, především pro jeho nezaměnitelnou atmosféru a širokou kulturní nabídku. Můžete tu navštívit 170 let staré divadlo s nabídkou národního kubánského baletu i současného tance nebo bývalé sídlo parlamentu Kapitol. Z hradeb pevnosti La Cabaňa je krásný výhled na centrum Havany se všemi památkami, pobřežní promenádou Malecón i siluetami hotelů z 30. let 20. století na horizontu. Nelze zapomenout na mnoho barů s kubánskou hudbou jako například La Bodeguita del Medio nebo bar Floridita, kde často pobýval Ernest Hemingway. Na ulici také určitě narazíte na někoho, kdo vám bude nabízet pravé kubánské doutníky.

DOPRAVA PO KUBĚ

Chcete-li se vydat mimo Havanu, nejlepší způsob pro cestování je využít autobusů státní společnosti Viazul, které vozí převážně cizince a bohaté Kubánce. Je to asi nejvýhodnější způsob dopravy na Kubě, v poměru “cena- výkon”. Většinou se tak bezpečně dostanete, kam potřebujete. I tady se vám ale může stát, že si koupíte jízdenku a na autobusovém nádraží budete čekat i tři hodiny.Můžete si také pronajmout auto a vydat se poznávat ostrov po vlastní ose. Zvolíte-li tento způsob dopravy, počítejte ale s riziky. Silnice jsou na latinskoamerické poměry sice v poměrně dobrém stavu a provoz je malý, ale dálkové značení směru nebo cedule s názvy obcí tu jsou ve velmi malé míře. Vlivem mezinárodní situace i vnitřních politických a ekonomických důvodů je na Kubě také nedostatek pohonných hmot. Po silnicích jezdí převážně staré americké vozy z 50. let, které si Kubánci sami opravují, takže stále drží pohromadě. K přesunům lidí z místa na místo slouží svérázný systém, který funguje na kombinaci povinnosti a solidarity. Řidiči aut přibírají na zastávkách plných lidí na volná místa spolucestující. Výběr pasažérů řídí k tomu určená osoba a přihlíží nejen k pořadí na stanovišti, ale i k dalším okolnostem jako je přednost starších lidí a matek s malými dětmi.

DVOJÍ MĚNA

Dalším kubánským specifikem je existence dvojí měny. Kubánská vláda zavedla pro cizince vedle národního pesa ještě tzv. konvertibilní peso, které je přibližně ve stejném kurzu k dolaru. Ceny jsou tedy pro místní obyvatele levnější než pro cizince, kterým se národní peso většinou ani nedostane do ruky. Zároveň tak státní pokladna získává cennou zahraniční hotovost.

TABÁKOVÉ PLANTÁŽE

Na západě ostrova se nachází údolí Viňales s vápencovými horami, připomínající svým tvarem homole cukru. Říká se jim mogoty a podobají se scenerii jižní Číny. Jsou provrtané jeskyněmi a jejich kolmé vápencové stěny porostlé bujnou vegetací kontrastují s úrodnou, do ruda zbarvenou železitou půdou. Díky vlastnostem zdejší půdy se zde výborně daří mimo jiné i tabáku, ze kterého se vyrábí slavné kubánské doutníky.

KOLONIÁLNÍ SKVOST

Na jihu ostrova se nachází nejzachovalejší koloniální město Trinidad, které je od roku 1988 pod patronátem UNESCO. V městě jsou zachovalé budovy z období španělské nadvlády a v blízkém okolí pozůstatky bývalých cukrovarů a strážních věží, ze kterých byli hlídáni otroci na plantážích s cukrovou třtinou.

TURISTICKÝ RÁJ

Nejkrásnější pláže s bílým pískem a průzračným mořem jsou např. na 20 km dlouhém poloostrově Varadero. Zde můžete nerušeně odpočívat ve stínu palem a vychutnávat některý z výborných koktejlů z místního třtinového rumu.To je možná také důvod, proč dva ze tří návštěvníků Kuby směřují právě sem a odkud během svého pobytu většinou nevytáhnou ani paty. Je to ale jiná, turistická Kuba, než na zbytku ostrova.

NÁRODNÍ MENTALITA

Kubánci jsou navzdory všem těžkostem jejich života zajímaví, otevření, milí a přátelští lidé. Se specifiky kubánského socialismu se vyrovnávají také za pomoci humoru a nadhledu, který je jim vlastní. Lidé jsou proto také jedním z důvodů, proč se s tímto ostrovem v Karibiku nejspíše budete loučit velice těžko a s pozdravem Hasta luego! - Na shledanou!

Další fotografie na: http://coldplayer.rajce.idnes.cz/Kuba_2008/

Video: http://uk.youtube.com/watch?v=cMcvFafmfD0&feature=channel_page
Autor: Karel Javůrek | pondělí 12.1.2009 18:45 | karma článku: 9.26 | přečteno: 797x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 468 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1058
Teoretik života s touhou po poznání.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...