Che Guevara – ikona nebo značka?

9. 02. 2009 22:18:11
Před třemi týdny vstoupil do českých kin nový film režiséra Stevena Soderbergha, Che Guevara Revoluce (The Argentine). Filmové drama představuje životopis muže, který je zřejmě nejkontroverznější postavou kubánské revoluce. Zároveň i muže, který se stal po celém světě symbolem revoluce.
Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!
Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

První díl autobiografického příběhu, trvající přes dvě hodiny, nabízí poměrně jednostranný a nekritický pohled na kubánskou revoluci. Jak by také ne, když byl natočen podle knihy vzpomínek argentinského lékaře. Mojí hlavní výhradou je ale nedostatečné zasazení příběhu do historického kontextu. Divák, který se na film vypraví bez jakýchkoliv informací, se například v rozhovoru filmových postav dozví o útoku na kasárna Moncada, ale už nic více. O složité historii a předcházejícím dlouhém boji za nezávislost Kuby také ne. Zároveň chápu, že pak by film zřejmě netrval čtyři, ale šest hodin. Podle očekávání byly ve filmu nejatraktivnější bojové scény, ale překvapivě i černobílé záběry vystoupení charismatického revolucionáře před Valným shromážděním OSN v roce 1964. Tam je myslím výkon jeho představitele Benicia Del Tora nejpřesvědčivější. Ztvárňuje ho se všemi slabostmi, které člověk má. Například, když se ho před vystoupením v televizi ptají, jestli půjde do maskérny, se nejdříve usměje a odmítne, ale potom si přece jen přeje lehce přepudrovat. Přes tuto objektivitu vyznívá nakonec jeho postava přece jen jako neohrožený hrdina bez bázně a hany. Doufejme, že ve druhém díle (Che: Guerilla) bude jeho charakter pestřejší. Méně jednoznačně působí Demián Bichir jako mladý Fidel Castro, jehož obrýlená vousatá tvář i jeho gesta vypadají velmi autenticky.

"Che byl nejúplnější lidskou bytostí naší doby." řekl o Ernestu Guevarovi francouzský filozof Jean Paul Sartre. Zároveň tento revolucionář osobně vydával rozkazy k popravám v době, kdy už se nebojovalo. Tyran nebo hrdina? Řekl bych, že oboje. Pro jedny zůstane vrahem, pro jiné osvoboditelem. Především se ale jeho tvář stala ikonou revoluce.

Je tedy potřeba rozlišit Che Guevaru jako člověka a Che Guevaru jako symbol. Dnes je z této ikony revoluce obchodní artikl, který na nás shlíží z triček a nyní i z pláten kin. Jeho tvář se také objevuje v reklamě na vůz Dacia. Odpůrci padlého bojovníka, které jeho tvář dráždí jako pověstná červená býka, tak už nemusí na jeho diskreditaci plýtvat slovy – „Che“ jako obchodní značka teď bojuje na plátnech kin i proti ekonomické krizi.

Autor: Karel Javůrek | pondělí 9.2.2009 22:18 | karma článku: 13.56 | přečteno: 1043x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.57 | Přečteno: 291 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1058
Teoretik života s touhou po poznání.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...